Limited Şirket İle Anonim Şirket Arasındaki Farklar Nelerdir ?

Bu yazımı hangi tür şirketi kuracaklarını bilmeyen girişimciler ve iş kurmak isteyenler için yazıyorum. Aşağıdaki maddeleri iyice okuyup kurmak istediğiniz şirkete ona göre karar vermenizi öneririm. İşin içinden çıkamaz isteniz iletişim bölümünden bana mail gönderebilirsiniz veya en yakın bir mali müşavire danışabilirsiniz.

1 – Kaç ₺ Sermaye Koymam Gerekiyor ?

Limited şirket için açılış sermaye şartı şuan için 10.000 TL, Anonim Şirket için ise bu şart 50.000 TL’dir. Sermaye kısmını açılışta iyi karar verilmesi taraftarıyım. Bu neden diyecek olursanız, yapacağınız işe orantılı olarak bir sermaye olması gerekiyor. Örneğin sizin 100.000 TL’lik sermayeli bir şirketiniz var ve siz 1 Milyon TL’lik bir ihaleye veya bir işe girmek istiyorsunuz bu durum hem bankalar hem de mali verileriniz açısından biraz abes kaçacaktır.

Kredibilite açısından sermayenin düşüklüğü de yüksek bir etken olmasa da etkili etkenler arasındadır. Bankalar kredi verirken ilk başta sermaye gücünüze bakarlar ardından karlılık vb gibi analizler yaparlar ve ona göre kredinizi çıkartırlar veya ek belge isterler (Teminat vb gibi). Ek olarak Bu şart şuan için Limited şirketlerde bulunmuyor ama anonim şirketler de belirttiğiniz sermayenin 1/4’ünü bankaya bloke yaptırmanız gerekiyor. Bu konuya ilerleyen maddelerde bahsedeceğim.

2 – Hissedar / Ortak Sayısı

Limited şirketler için en az 1, en çok da 50 kişi ortak olarak bu yapıyı oluşturabilirsiniz. Anonim şirketler için ise bu sınır en az 1, en fazla 500 olabiliyor. Kısaca belirtmek gerekirse tek kişi kuracaksanız isterseniz Limited isterseniz de anonim şirket kurabilirsiniz tercihi size kalmış bir durum.

3 – Sermaye Blokesi

Sermaye blokesi kavramı biraz kafa karıştırıcı olabilir ama aslında basit bir olay. Limited şirket için bu durum geçerli olmadığı için bu maddeyi sadece anonim şirket kurmayı düşünenler değerlendirebilirler. Anonim şirket kurmayı düşünüyorsunuz ve en alt limit olan 50.000 TL sermaye koydunuz. Bu sermayenin 1/4’ünü yani 12.500 TL’sini öncelikle bankaya şirket adına yeni açılacak bir hesaba bloke olarak yatırıp, bankadan sermaye bloke yazısı alıp şirket tescil evraklarının içine eklemeniz gerekiyor.

Sermaye blokesi işlemini yaptırdınız, şirketi tescil ettirdiniz ama daha işiniz henüz bitmedi. Limited veya anonim şirket kurun hiç fark etmez hepsi içinde ortaya koyduğunuz sermayeyi en geç 24 ay içerisinde tamamlamanız gerekiyor.

4 – Pay Devri Nasıl Yapılıyor ? Farkları Neler ?

Limited şirket için bu işler masraf gerektiren bir durum. Çünkü noter şartı var ve ticaret sicile tescil ettirme zorunluluğu var. Anonim şirketler için ise bu şart yok. Karar defterine uygun bir karar almanız ve ortaklar pay defterine işlemeniz yeterli oluyor. Başka bir işlem yapmanıza gerek kalmıyor.

5 – Avukat Tutmak Zorunda Mıyım?

Avukat tutma zorunluluğu Limited şirketler için mevcut değil. Ancak Anonim şirketler için sermaye tutarınız 250.000 TL ve üzerinde ise işte o zaman avukat tutma zorunluluğunuz mevcut oluyor. Bu durumu da önemsemenizi rica ediyorum. Çünkü baro bu durumu sıkı takip ediyor ve yapılmazsa ceza kesinlikle kesiyor.

6 – Anonim ve Limited Şirketlerde Borçlara Karşı Sorumluluğum Nedir ?

En son madde de çokça karşıma çıkan soru olan borçlara karşı sorumluluk. Anonim şirketlerin temsil yetkisine sahip olmayan yönetim kurulu üyelerinin ve yönetimde olmayan ortaklarının kamu borçlarından dolayı sorumluluğu yoktur desek de 19.07.2019 tarihli Anayasa mahkemesi kararı temsil yetkisine sahip olunmasa bile yönetim kurulu üyesinin SGK borçlarından sorumlu tutulmasına karar verdi.

Limited şirketlerde ise her ortak hissesi oranında sorumludur. Kamu borcu dediğimiz ssk, vergi borçları genel olarak.Limited şirketlerde önce müdüre gider sonra ortaklara gider şeklinde yorum 20.06. 2019 tarihli Danıştay içtihadı birleştirme kararı ile değişti.Yani müdüre gitmeden direk ortaklara da borç için gelebilirler.

E-posta Girişi
E-Mükellef Girişi