E-Fatura ve E-Arşiv Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir ?

Bu yazımda sizlere E-fatura ile E-Arşiv Fatura arasındaki farkları bilmeyenler ve bilgisini tazelemek isteyenler için kısaca bahsedeceğim.

Zorunluluk Var Mı ? Varsa Şartları Nelerdir ?

E-fatura ve e-arşivde de zorunluluk şartları aynı ve birlikte işlemektedir. Yani birindeki şartı sağladığınız zaman diğerine de otomatikman geçmiş oluyorsunuz. Bu faturalara zorunlu katılmak için ise örneğin 2021 yılı temmuz ayında zorunlu olarak geçecekler için 2019 ve 2020 yıllarında 5.000.000 ₺ ciro hasılat yapmış olmaları gerekmektedir veya ilgili kanun gereğince ciro şartı aranmaksızın geçecek işleri yapmanız gerekmektedir.

Ciro şartı aranmaksızın zorunlu geçecek faaliyetleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • EPDK lisansı olanlar ( Benzinci v.b.)
  • ÖTV ye tabi bazı malları imal, inşaa veya ithal edenler
  • Internet üzerinden aracılık hizmeti verenler
  • Komisyoncu veya Tüccar olarak sebze ve meyve ticareti ile iştigal eden mükellefler

Ek olarak şunu belirtmek isterim e-fatura ve e-arşiv faturaya zorunluluk dışında kendi tercihinizle de geçiş sağlayıp imkanlardan faydalanabilirsiniz.

Geçiş Süreci Nasıl Olacak ?

Eğer yukarıdaki şartları sağladıysanız örneğin 2020 yılı sonu itibariyle bu şartları sağladıysanız 01/07/2021 tarihinden itibaren E-fatura & E-Arşiv Fatura sistemine kayıt olmanız gerekmektedir. Keyfi olarak bu sisteme geçmek istiyorsanız yıl içinde istediğiniz her zaman bu sisteme geçiş yapabilirsiniz.

Kullanım Olanakları Nelerdir ? Artı Yönleri Nelerdir ?

E-fatura ve e-arşiv faturanın en kolay yönü aynı tip faturalara kayıtlı firmalardan alınan faturaların gelip gelmediğini takip etmek gibi bir zorunluluğunuz ortadan kalkıyor. Bir entegratör ile çalışıyorsanız şayet sisteminize girip E-fatura olarak gelen faturaları sorgulayabilirsiniz. Gelen faturaları kabul veya red edip kolayca iletişim kurabilirsiniz. Red seçeneği sayesinde karşı firmaya iade faturası kesme zorunluluğu olmadan faturayı komple red edebilirsiniz.(Karşı tarafın size Ticari Fatura kesmiş olması gerekiyor.)

Bir farklı artı yön ise muhasebe programınız eğer güzel bir program ise gerekli tanımlamaları yapmanız halinde fatura keseceğiniz firmaya faturayı kestiğiniz zaman anında onun mailine faturası PDF formatında düşmüş olacaktır. Bu sayede fatura firmaya gitti mi gitmedi mi diye bir uğraşa girmemiş olacaksınız. Ki bu bence oldukça güzel bir artı yön.

E-Fatura ve E-Arşiv Fatura İptali Nasıl Oluyor ?

E-Fatura ve E-Arşiv Fatura’nın iptali fatura tiplerine göre farklıdır.

E-Arşiv Faturanın iptali 2 şekilde olur ;

1- Alıcı Firma ise ;

Tüm ticari faturalar gibi e-arşiv faturada faturanın resmileşme tarihinden itibaren 7 gün içinde iptal ve reddedilebilir. Eğer alıcı firma bu süresi aşacak olursa gönderici firmaya iade faturası kesmek zorundadır. Bu işleminde mali mevzuattaki adına da mahsuplaşmak denir.

2 – Alıcı Firma Değilse ;

Faturası kesilip gönderilmiş bir ürünü iade etmek isteyen müşteri, firması yoksa iade faturası kesemez. Ayrıca tüketici hakları gereği ürününü 30 gün boyunca iade etme hakkına sahiptir. Alışveriş yaptığı firmanın daha önce ibraz ettiği şartlara uyarak itiraz ve iade işlemlerini gerçekleştirebilir. Eğer satış internet üzerinden gerçekleştiyse müşteri ürünü iade etmek istediğinde elektronik ortamdan kendisine gönderilen faturanın kâğıt çıktısını alıp iadeye ilişkin bölümünü doldurabilir ve ürünle birlikte satıcıya gönderebilir. Kimi e-arşiv faturalar ise kendiliğinden iade bölümüne sahiptir. Müşteri iade etmek istediği ürünü, eline ulaşan e-arşiv faturanın bu bölümünü doldurarak satıcıya geri gönderebilir.

E-Fatura İptali biraz zahmetli ama en geçerli olanını sizlere bahsedeceğim.

https://portal.efatura.gov.tr/FaturaIptal/ adresine şahıs iseniz e-imza firma iseniz mali mühür ile bağlanıp fatura bilgilerini doldurup karşılıklı onay vererek iptal edebilirsiniz. Bunun dışında notere gidip oradan iptal ettirebilirsiniz.

Aslında tüm bunlara gerek olmadan sürekli iş yaptığınız firmalara (e-fatura mükellefi olanlara) tembih ederseniz size şayet sürekli Ticari fatura keserler ise fatura size geldiğinde portal ekranınıza girip faturayı kontrol edip oradan Kabul/Red yapabilirsiniz. Bu sayede yukarıda bahsettiğim hiçbir durum ile uğraşmamış olursunuz.

E-Fatura ve E-Arşiv Fatura Kimlere Kesilir ?

Aslında bu ayrım oldukça basit yapılabilir. E-Fatura sadece E-fatura mükellefi olan firmalara kesilebiliyor. Kalan firmalara ise E-Arşiv Fatura kesebilirsiniz. Kısacası E-fatura mükellefleri kendi aralarında sadece e-fatura alışverişi yapabilirler farklı cins fatura karşılıklı olarak kesilemez.

Burada yazmadığım atladığım ufak şeyler olabilir insanlık hali kafanıza takılan her şeyi iletişim bölümünden bana mail gönderebilirsiniz.

E-posta Girişi
E-Mükellef Girişi